Menu

„БУРГАСКАТА“ ФИЛИФЬОНКА С ВИСОКА ОЦЕНКА В ШВЕЦИЯ

„БУРГАСКАТА“ ФИЛИФЬОНКА С ВИСОКА ОЦЕНКА В ШВЕЦИЯ

ВТОРНИК, 9 НОЕМВРИ 2021
ПУБЛИКУВАНО ОТ: МАРИЕТА ХАНДЖИЕВА

„Спектакълът на бургаския куклен театър „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ е най-добрата адаптация по едноименния разказ на Туве Янсон, която съм гледала!“ – признанието е на Кристина Малм, директор на театър „Барненсен“ – сцена на Международния фестивал „Дни на куклите“ в Малмьо, Швеция.

Родената във Финландия Туве Янсон пише на шведски и е класик на по-новата шведска литература, този факт прави оценката на познавач като Кристина Малм още по-значима, коментира Петър Тодоров, режисьор и сценарист. Гостите на фестивала от Италия и Германия, както и професионалисти и ценители от страната домакин споделиха мнението, че спектакълът е на световно ниво и е създаден с изключително отношение към литературния първообраз.

Представянето на „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ в Швеция е предшествано от сериозна подготовка. Агенцията в Хелзинки, която държи правата върху литературното наследство на Туве Янсон, предварително одобрява визията на героините и декора на спектакъла, тъй като авторката е оставила точни изисквания за театралните адаптации на творчеството й.

Българка, която живее от дълго време в Швеция - Майя Ходкиевич и шведка, омъжена за българин - Аналена Асенов - превеждат напълно безвъзмездно адаптирания за пиесата текст и така шведската публика има възможност да слуша гласовете на актрисите Десислава Минчева (Филифьонката) и Неделина Руселинова (Гафсата), както и на диктора Ицко Финци, а да разбират значението от субтитрите над сцената в театър „Барненсен“. Майа и Аналена бяха сред публиката заедно с други наши сънародници, които след спектакъла имаха емоционална среща с творческия екип, която завърши с дълга фотосесия.

Престижната покана бургаският куклен театър да открие Първия международен фест “Дни на куклите“ в Малмьо с „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ е признание за класата му и резултат от творческото партньорство между театър „Барненсен“ и режисьора Петър Тодоров.

“НЕЩАТА ИЗГЛЕЖДАТ ДОСТА НЕСИГУРНИ И ТОЧНО ТОВА МЕ ПРАВИ СПОКОЙНА”

Искра Ангелова

Българската интерпретация на прочутия разказ на майката на Муминтрол Туве Янсон приета с големи аплаузи на феста "Дни на куклите" в Малмьо, Швеция
Всички обичаме Муминтрол! А Туве Янсон, неговата авторка има и други любими герои – една от тях, филифьонката, която вярва в бедствия с нейната история е чудесна метафора на днешния ни тъжен свят… Препоръчваме да си го препрочетете, когато страхът ви парализира!
А най-хубавото лекарство срещу страха е, че нашето родно изкуство може да ни освободи. То създава, то мечтае, то пътува и често е разпознато като световен хит. Държавен куклен театър-Бургас и Център за изкуства „За Родопите“ представиха България на Международния театрален фестивал „Дни на куклите“ в Малмьо на 30 и 31 октомври 2021 г. със своите спектакли „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ и „Кълбо част 3“. Режисьор и сценарист на двата спектакъла е Петър Тодоров.

„Филифьонката, която вярваше в бедствия“ получи награда „Икар“ за „Най-добър куклен спектакъл“ през 2019 г., а актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова бяха номинирани за същата награда в категория „Постижения в кукленото изкуство“. Двете актриси получиха културната наградата на Бургас за ролите си. Художник на спектакъла е Ханна Шварц, музиката е на Петя Диманова, хореографията е на Петя Стойкова, а видеодизайнът е на Владислав Илиев.
Спектакълът „Кълбо част 3“ получи наградата за музика, дело на Милен Апостолов по мотиви на „Болеро“ на Морис Равел, на Международния фестивал за куклен театър за възрастни „Пиеро“ в Стара Загора през 2021 г. Сценографията е на шведските дизайнери Стафан и Енид Бьорклунд, костюмите са на Николина Костова-Богданова, хореографията е на Петя Стойкова, а в главната роля е Десислава Минчева. Участието на „Кълбо част 3“ се осъществи с частичната подкрепа на Национален фонд „Култура“.
Двата спектакъла получиха висока оценка от зрители и професионалисти, а директорката на фестивала Кристина Малм определи „Филифьонката, която вярваше в бедствия“ като „най-доброто представление по разказа на Туве Янсон, което е гледала“.

Към статията.

НОМИНАЦИЯ "ИКАР" 2020 за най-добър куклен спектакъл на "ЗЛАТНАТА ГЪСКА"

Скъпи приятели, имаме удоволствието да споделим, че нашия спектакъл "ЗЛАТНАТА ГЪСКА", получи номинация за най-добър куклен спектакъл за годишните театрални награди "ИКАР" 2020.

МОЖЕТЕ ДА НИ ПОДКРЕПИТЕ И ЗА НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА, С ГЛАСУВАНЕ НА САЙТА НА СЪЮЗА НА АРТИСТИТЕ.

https://uba.bg/ikar-poll-2020/

Режисьор : ТОДОР ВЪЛОВ

УЧАСТВАТ: АЛЕКСАНДРА ГРЪНЧАРОВА, ЖЕНЯ ГЕОРГИЕВА, НЕДЕЛИНА РОСЕЛИНОВА, РУМЯНА КРАЛЕВА, АЛЕКС АНМАХЯН, ГЕОРГИ МИНКОВ, ДИЯН РУСЕВ.

 

"МАГЬОСНИКЪТ ОТ ОЗ" 21-ви фестивал "Михаил Лъкатник" 2019, Ямбол

На 21-то издание на куклено-театралния фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол, представлението "Магьосникът от Оз" на куклен театър Бургас, беше отличено с три награди.

За режисура на СЛАВЧО МАЛЕНОВ

IMG 20171003 201804

Специалната награда на ДКТ Ямбол, за спектакъла "Магьосникът от Оз"

15 03

За майсторско кукловодене на актьорите на ДКТ Бургас за спектакъла "Магьосникът от Оз"

НАГРАДА "ИКАР" 2019 на "ФИЛИФЬОНКАТА, КОЯТО ВЯРВАШЕ В БЕДСТВИЯ" за най-добър куклен спектакъл

ikar1

На 45-те национални награди за сценични изкуства  "ИКАР" 2019г на официална церемония в Народен театър ИВАН ВАЗОВ, спектакъла

"ФИЛИФЬОНКАТА, КОЯТО ВЯРВАШЕ В БЕДСТВИЯ" 

на Куклен театър Бургас, спечели награда за НАЙ-ДОБЪР КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ.

Режисьор и сценарист ПЕТЪР ТОДОРОВ 

12

ДЕСИСЛАВА МИНЧЕВА - ТОДОРОВА като Филифьонката и

НЕДЕЛИНА РОСЕЛИНОВА като Гавсата във "ФИЛИФЬОНКАТА, КОЯТО ВЯРВАШЕ В БЕДСТВИЯ" от Туве Янсон.

ikar2

 

ЧЕСТИТО на целия екип, сценарий и режисура Петър Тодоров, сценография Ханна Шварц, музика Петя Диманова.

Актрисите Десислава Минчева - Тодорова и Неделина Роселинова и гласът на Ицко Финци.

 

Изключително сме радостни и горди, че за пореден път пиеса на Куклен театър Бургас е оценен с най-високото отличие. 

Заповядайте на 8 април от 19:00ч в залата на театъра, когато ще имаме удоволствието да Ви представим спектъкъла  в нашия град Бургас.

ГАЛЕРИЯ ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО

 

 

 

Две номинации "ИКАР" 2019 за КУКЛЕН ТЕАТЪР БУРГАС и "ФИЛИФЬОНКАТА, КОЯТО ВЯРВАШЕ В БЕДСТВИЯ"

На националните награди за сценични изкуства за 2019г нашият любим театър е с две номинации.

В категория ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО:

ДЕСИСЛАВА МИНЧЕВА - ТОДОРОВА за ролята на Филифьонката и

НЕДЕЛИНА РОСЕЛИНОВА за ролята на Гавсата във "ФИЛИФЬОНКАТА, КОЯТО ВЯРВАШЕ В БЕДСТВИЯ" от Туве Янсон.

и в категория КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ:

"ФИЛИФЬОНКАТА, КОЯТО ВЯРВАШЕ В БЕДСТВИЯ", сценарий и режисура Петър Тодоров, сценография Ханна Шварц, музика Петя Диманова.

участват: Десислава Минчева - Тодорова, Неделина Роселинова и гласът на Ицко Финци.

Честито и успех и късмет на номинираните.

Победителите на 45 награди за сценични изкуства ще бъдат наградени на официална церемония в Народен театър "ИВАН ВАЗОВ" на световният ден на театъра 27март.

 

За контакти

  • Директор       Тел:+359 56 84 29 98
  • Каса             Тел:+359 56 84 12 35
  • Счетоводител Тел:+359 56 84 07 35
  • Email:           Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Login or Register