Menu

Интервю с Христина Арсенова в "Черноморски фар"

Христина Арсенова – директор на ДКТ-Бургас: Мечтая за онази публика, която ще е влюбена в изкуството

За институцията куклен театър е мисия да се грижи за естетическото развитие на децата


26-02-20160 234

Христина Арсенова

Снимка:
Интервю на Румяна ЕМАНУИЛИДУ

28.02.201600

Христина Арсенова е един от най-успешните директори на театри в България. Завършила е режисура за куклен театър в класа на проф. Юлия Огнянова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. От 1989 г. работи като режисьор в ДКТ – Бургас, а от 1994 г. управлява театъра и се опитва да запълва своето театрално пространство с любов към децата, актьорите и  вълшебството на създаването.  В нейните спектакли естетиката е на първо място, както и отговорността за възпитанието на малкия зрител. Сред постановките й реализирани на бургаска сцена са “Тумба Лумба“, „Както ви харесва“, „Вълшебната флейта“, „Дантели и бродерии“, „Мъничета“ и др.


-Г-жо Арсенова, ще има ли тази година Куклен фестивал в Бургас?

-Ще цитирам наш колега-театрален критик, който присъства на Второто издание на фестивала през миналата 2015 година: „Казват, че ако едно нещо се случи веднъж, то може и да не се случи втори път, но, ако се случи втори път, то със сигурност ще стане и трети път. Дано тази максима важи с пълна сила и за „Дни на куклите“.

И така аз ви отговарям – ще има и тази година фестивал на куклите, защото можем да го направим и защото хиляди деца го очакват. Той ще се проведе от 14 до 21 август 2016г.

 

-Може ли да се каже на този етап каква селекция сте направили и бургаските кукленици как ще се представят като домакини?

-Вече работя по селекцията за чуждестранното участие във фестивала– разглеждам сайтове на театри от цял свят, подбирам представления и от фестивали на които сме били, получавам и предложения от трупи, които вече са чули за нашия фестивал и искат да участват. Българските трупи вече са ясни.

По традиция ще открием фестивала с представление на нашия театър. Сигурно ще е ново заглавие, което ще подготвим до края на сезона и на фестивала ще бъде неговата премиера.

- Какво още включва домакинството на фестивала?

-Много важно за всеки фестивал е да няма пропуски в организацията – преди и по време на събитието: посрещане, настаняване, осигуряване на всички технически изисквания, които театрите заявяват. Подготовка на съпътстващите събития и организиране на културна програма за гостите от чужбина. Не пропускаме да им покажем красотата на  нашия регион и историческите обекти.

-Бургаски пиеси ще посетят ли фестивали в други държави, както е било досега?

-Да, през март участваме с „БОН БОН ОЛЕ“ на юбилейното 10-то издание на фестивала в Измир,Турция, в чието първо издание бяхме със същия спектакъл.

През май играем „БАСНИ ПО ЛАФОНТЕН“ в Крагуевац, Сърбия на фестивала „Златна искра“, а през юли сме със същия спектакъл в Котор, Черна гора.

- Кукленото изкуство е най-синтетично, то съдържа в себе си всички останали изкуства? Акцентирате ли на това в постановките и с какъв екип работите?

-Кукленият театър борави с много изразни средства. Всъщност „границата“ е границата на собственото ни  въображение при избора на традиционни или модерни дигитални, мултимедийни и технически средства.

Разбира се, постановките ни имат много различна изразност и визия, но  за мен най-важното във всяка постановка е посланието, което достига до децата чрез историята, която разказваме. А колко добре го правим, зависи и от  творчески екипи, с които работим. А те са винаги най-най-добрите в бранша.

- Кои са постановките, които афишират бургаския театър през последните няколко години?

-Аз се гордея с целия репертоар на театъра. Но децата, разбира се, имат своите по-любими представления – Тумба лумба, Пук, Басни по Лафонтен, Принцеса Квак, Малката елфа, всички класически приказки. Много са... мисля, че няма друг театър у нас с 42 заглавия в театралния си афиш.

-Достатъчно ли се работи с децата на Бургас и какво искате да развиете при тях?

- За институцията куклен театър е мисия да се  грижи за естетическото развитие на децата; да им показва света такъв, какъвто трябва да е; да им дава отговори на въпросите, които не задават, но ги тревожат; да отваря сетивата им за света на изкуството; да провокира творчески импулс в тях.

- Смятате ли да развивате кукления театър за възрастни?

-Много бих искала, но всички досегашни опити не срещнаха зрителския интерес на бургаската публика. Подчертавам бургаската, защото съвсем не е така в други големи български градове. А за света да не говорим.

Спектаклите ни „Нощта преди рождество“ по Гогол, „Както ви харесва“ по Шекспир, „Едип. Празникът на ослепяването“ по Софокъл (съвместна продукция с куклените театри в Пловдив и Стара Загора) получиха не една и две награди на всички фестивали, на които бяха представени в България и по света.

Зрителите навсякъде ни аплодираха многократно, но... не и бургаската публика. Тя изобщо не пожела да влезе в салона, не пожела да бъде провокирана, да бъде изненадана от една по-различна идея за сериозен театър със сериозно послание, изразено чрез неочаквано изразно средство – куклата.

Мечтая за онази публика, която ще е влюбена в изкуството, ще познава авторите, чиито произведения гледа, ще приема театъра във всичките му форми, но ще е мислеща, изискваща и знаеща.

За мен е призвание да отгледаме в нашия театър, чрез нашето изкуство точнотази бъдеща публика на Бургас.

За контакти

  • Директор       Тел:+359 56 84 29 98
  • Каса             Тел:+359 56 84 12 35
  • Счетоводител Тел:+359 56 84 07 35
  • Email:           Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Login or Register